Man tänker att plast är tillverkat av olja, men det kan även komma från andra källor. Förnyelsebara råvaror som stärkelse, mjölksyra eller etanol från sockerrör kan också bli till plast.

De typerna kallas för bio-plast, och brukar vara lite dyrare än plast från råolja. Bio-plast kan i sin tur delas in i två undergrupper, biologiskt nedbrytbar och icke-biologiskt nedbrytbar.

 

Till exempel är bio-polyeten, eller grön PE som den också kallas, gjord av etanol från sockerrör men har samma egenskaper som polyeten från olja. Den har alltså samma utseende, egenskaper och oförmåga att brytas ner i naturen. Plaster av mjölksyra och stärkelse kan däremot brytas ner i en vanlig kompost.

 

För mer information om BIO plast – besök gärna någon av nedanstående sidor:

BIO-Plaster

Utvecklingen går framåt med miljövänligare plastmaterial. Ösönerplast kan idag erbjuda BIO-PET, PLA och Biodolomer som ett miljövänligare alternativ. Dessa material kan användas till våra blisterförpackningar och inreden.

ECO Blister

Ösönerplast har utvecklat en miljövänligare blisterförpackning som består av ett kartongkort som viks över en blisterbubbla. På insidan av kartongkortet ligger ett lim som försluter hela förpackningen. Förpackningen innehåller ca 70% mindre plast mot en traditionell blisterförpackning och plasten är dessutom återvunnen och återvinningsbar.