Vad är plexiglas?

Plexiglas är ett utmärkt plastmaterial att laserskära och varmbocka i, det går också bra att fräsa och gravera. Möjligheterna att designa och tillverka displaymaterial och småmöbler är oändliga. Vid tillverkning av exempelvis kuber och lådor är det ett material som är lätt att sammanfoga med lim. (ex. Akrifix)

Bild på skylt i plexiglas - Ösönerplast

Polymetylmetakrylat (PMMA), i vardagligt tal akrylplast, är en amorf termoplast som är känd även under handelsnamnet BonoplexPerspex och Plexiglas.

PMMA används som ersättning för glas. Eftersom den är en amorf så är den, utan tillsatser, transparent, men kan enkelt färgas.
Akrylplast är ett mångsidigt material som är omtyckt av många tack vare dess höga transparens, slagtålighet och UV-stabilitet.

Akrylskivor tillverkas på två olika sätt: akryl XT tillverkas i en extruder och akryl GS gjuts mellan två glasskivor. I grunden är akrylplast helt färglöst men det kan infärgas till en oändlig mängd färger. Akryl går även att återvinna.

PLEXIGLAS® – TILLVERKARE AV AKRYLPLAST

Plexiglas och akrylplast är egentligen samma sak, men varumärket PLEXIGLAS® har vuxit sig så starkt att många kallar akrylplast eller plastskivor för just det. Produktionen av PLEXIGLAS® sker från den tyska producenten Röhm.

FÖRDELAR MED AKRYLPLAST

 • Akrylskivor och PLEXIGLAS® finns i en mängd olika egenskaper och utföranden
 • Hög transparens och optisk klarhet
 • Akrylskivor finns med ljusledande egenskaper – perfekt för skyltmaterial och belysning
 • Mångsidigt material som är lätt att bearbeta
 • Hög slagtålighet och UV skyddande
 • Lätt att bearbeta med lasermaskin och fräs

Återvunnen Akryl

PLEXIGLAS® proTerra är en extruderad akrylskiva tillverkad av 90% återvunnen råvara. Materialet finns som klara eller svarta skivor och bjuder in till gränslösa designmöjligheter.

Tack vare den höga andelen återvunnet råmaterial är PLEXIGLAS® proTerra speciellt lämpad inom butiksinredning, möbler och displaykonstruktioner, som har särskilda krav på hållbarhet. Skivorna håller mycket hög kvalitet och är enkla att bearbeta.

PLEXIGLAS® proTerra har samma höga ljustransmission (92% för klara skivor), behandling- och användningsmöjligheter som en akryl producerad av ny råvara. Skivorna tillverkas av spillmaterial från PLEXIGLAS® Original-skivor. Det återvunna materialet utgör kärnan av skivan och tillverkas genom coextrudering*. Ytskikten täcks sedan av akryl från nyråvara.

PRODUKTFÖRDELAR PROTERRA

 • Tillverkade av 90% återvunnet material
 • Mycket väder- och åldersresistent
 • 11 ggr slagtåligare och hälften så tungt som glas
 • Enkel att bearbeta
 • 100% återvinningsbar


Vanliga frågor om Plexiglas


Hur kapar man plexiglas?

Det går att kapa skivorna, men det är bättre att beställa det i storlek eftersom våra mått uppfyller dina specifikationer.


Går det att återvinna akrylplast?

Akryl är återvinningsbart, men det är inte biologiskt nedbrytbart så återvinningsprocessen är inte så enkel som att bara lägga den i din återvinningskärl. Men det kan skäras i mindre bitar och återanvändas för att bilda andra produkter.


Kan jag rengöra akrylglas?

Vi rekommenderar att du använder varmt vatten och en mjuk bomullstrasa. Alla kemiska rengöringsmedel kommer sannolikt att skada akrylen, så det är bara att undvika dem.


Hur flexibelt är akryl?

Akryl tenderar att vara mer flexibel än glas och kommer att böjas under relativt lågt tryck. Tunnare akrylbitar är mer benägna att böjas än tjockare. Om du överböjer akrylen kan den spricka eller gå sönder. Av denna anledning kan vi göra bockningen åt dig, vänligen maila oss med dina specifika krav så hjälper vi dig därefter.


Är akryl bättre än glas?

Akryl är 10 gånger starkare än glas och ungefär hälften av glasets vikt. Eftersom akryl är lättare än glas blir det lättare att transportera och också säkrare. Om det går sönder kommer det inte att spricka på samma sätt som glas. Den skulle inte brytas i små, vassa skärvor utan i ett par större, lätta att plocka upp bitar. Detta gör akryl idealisk för situationer där säkerheten är av största vikt. Akryl är också klarare än glas och sänder faktiskt mer ljus än glas.


Kontakta oss –  Vi hjälper dig gärna! 

Vi på Ösönerplast har erfarenhet av att hjälpa kunder med smarta och kreativa plastlösningar sedan 1966. Det innebär att vi kan förse dig med högkvalitativ akrylplast för de flesta former och dimensioner.

Produktionen sker i vår egna maskinpark vilket innebär att vi kan säkerställa hög kvalitet samt en snabb och effektiv leverans.

På Ösönerplast bearbetar vi inte heller plaster efter några uppgjorda standardmodeller. För oss är din produkt viktigare än så.

Med det sagt, tveka inte – kontakta oss idag för att veta mer om vad vi kan hjälpa dig med!