Test
Tillbaka
Stäng
Tillbaka
Stäng

Allt om plast

Hur tillverkas plast?

hur tillverkas plast

Som vi klargjorde i första artikeln i denna serie så består oftast plast av tre eller fyra molekyler som kallas polymerer. Dessa är långa kedjor som består av mindre molekyler, som kallas för monomerer.

I den här artikeln vill vi ge svar på frågan: hur tillverkas plast? Vi kommer gå igenom stegen från utvinning av råmaterial, förädling av fossila bränslen och kolvätekrackning till polymerisation och bearbetningsmetoder.

Syftet är att du ska bli mer bekant med vad plast är, dess huvudingredienser och hur råolja omvandlas till ett av de vanligast producerade materialen på jorden.

Läs mer fakta om plast här.

1. Råolja utvinns och genomgår raffinering

Det första steget i att producera någon form av plast är att utvinna råolja.

Därefter skickas den till ett oljeraffinaderi där oljan får genomgå en rad olika behandlingar för att omvandlas till olika petroleumprodukter, såsom bensin, asfalt, flygbränsle, vaxer och smörjoljor.

Vad gäller plast så är det här som byggstenarna eten, propen, styren, och andra monomerer som ingår i plast skapas.

2. Kolväten bryts ner genom krackning

Det finns tre specifika metoder för vidare bearbetning av petroleumprodukter efter raffinering: termisk krackning, katalytisk krackning och hydrokrackning.

Ordet krackning kommer från den engelska termen cracking som betyder nedbrytning och beskriver hur tunga kolväten med längre molekyler bryts ner till lättare kolväten med kortare molekyler.

Det är denna process som omvandlar etan och propan till eten och propen.

3. Polymerer skapas genom polymerisation

Polymerisation är processen att länka samman monomerer genom en kemisk reaktion för att bilda polymerer.

Efter detta steg omvandlas eten till polyeten och propen till polypropen. Polyeten är den vanligaste termoplasten och används framför allt i produkter som köksredskap, leksaker, rör, kablar, plastpåsar, plastfolie och flaskor.

Polypropen är en termoplast som är slitstarkt, genomskinligt samt tål kemiska påfrestningar som till exempel att sura livsmedel ligger länge i en förpackning. Det används i produkter som matbehållare, förpackningar, leksaker, möbler och textilier.

4. Plasten bearbetas för att skapa produkter

Tillverkningen är det sista steget där plasten får sin slutgiltiga form och där plasten omformas till olika plastprodukter med hjälp av olika bearbetningsmetoder.

Några av de bearbetningsmetoder som vi på Ösönerplast använder är:

  • Vakuumformning
  • Laserskärning
  • CNC fräsning
  • Varmbockning

Läs mer om bearbetningsmetoderna genom att klicka här.

Sammanfattningsvis: hur tillverkas plast?

Det börjar med råvaror, som naturgas, olja eller växter, som raffineras till etan och propan.

Etan och propan behandlas med hög värme, i en process som kallas cracking. Så omvandlas de till monomerer som etylen och propylen. Polymerisation är processen att länka samman monomerer genom en kemisk reaktion för att bilda polymerer.

En polymerblandning värms upp och matas in mellan två roterande huvudkalendrerare. Massan pressas till en råtjocklek och valsas sedan av efterföljande valsar till eftersträvad tjocklek uppnåtts. För att sedan formas av till exempel oss på Ösönerplast till en mängd olika produkter, som bland annat blisterförpackningar, plastinreden, produktdisplayer, medicinsk utrustning och mycket mer.


Artiklar i denna serie:

Hur tillverkas plast?

Vad finns det för olika sorters plast?

Vad är plast gjort av?

Fördelar och nackdelar med plast


För att lära dig mer om plast och hålla dig uppdaterad på nyheter om produkter som vi tillverkar, anmäl dig till vårt nyhetsbrev. Här kommer vi också att meddela dig när nya artiklar släpps, så se till att registrera dig idag!

Back to Archive
Offertförfrågan
Vi levererar tyvärr inte till privatpersoner
Behandling av personuppgifter *
Ring upp mig
Vi levererar tyvärr inte till privatpersoner
Behandling av personuppgifter *
Kontaktformulär
Vi levererar tyvärr inte till privatpersoner
Behandling av personuppgifter *

Ösönerplast använder cookies för att förbättra och optimera din upplevelse på hemsidan. Läs mer