Test
Tillbaka
Stäng
Tillbaka
Stäng

Allt om plast

Vad finns det för olika sorters plast?

För att bidra till en ökad förståelse för hållbar användning av plast så har vi tagit fram denna sida där vi besvarar frågan: vad finns det för olika sorters plast? Detta inlägget är en del av en artikelserie där vi även beskriver för- och nackdelar med att använda plast, hur det kan göras mer hållbart och dess effekter på miljön.


Läs föregående inlägg: Vad är plast gjort av?


Två huvudgrupper bland olika sorters plast: Härdplast och termoplast

Det två huvudgrupperna bland de flertal olika plastmaterialen är härdplast och termoplast.

Härdplast är plast som inte kan smältas ned eller formas om efter att den har tillverkats. Ofta använder man härdplast tillsammans med glas- eller kolfiber för större konstruktioner, såsom båtar eller segelflygplan.

Här kan du läsa mer om termoplast: Vad är Termoplast?

Termoplast kan, till skillnad från härdplast, både smältas ned och formas om efter tillverkning. Termoplast är vanligare och några exempel på produkter av termoplast är plastförpackningar (ex: blister, trays, inreden) plastflaskor, displaymaterial, skyltar och mobilskal.

Polyeten (PE)

Polyeten är den vanligaste termoplasten och används framför allt i produkter som köksredskap, leksaker, rör, kablar, plastpåsar, plastfolie och flaskor. Polyeten används ofta för att det är billigt att tillverka. Polyeten är elastiskt och absorberar inte vatten samt har goda mekaniska egenskaper samt tål kontakt med många olika ämnen. Polyeten kan ibland innehålla färgämnen och i vissa fall flamskyddsmedel vid användningar med risk för brand i till exempel kabelisolering.

Här kan du läsa mer om PE-plast, dess former och användningsområden

Polypropen (PP)

Polypropen är en termoplast som används i produkter som matbehållare, förpackningar, leksaker, möbler och textilier. Kännetecknande för polypropen är att det är slitstarkt, genomskinligt samt tål kemiska påfrestningar, till exempel att sura livsmedel ligger länge i en förpackning. Polypropen kan ibland innehålla färgämnen, antioxidanter och i vissa fall flamskyddsmedel vid användningar med risk för brand.

Kika in den här artikeln för att få veta mer om var PP-plast används

Polystyren (PS)

Polystyren är en vanlig och billig termoplast som förekommer i många olika typer av plastprodukter. Vanliga exempel är livsmedelsförpackningar, plastdisplayer och värmeisoleringsmaterial. Polystyren har bra elektriska egenskaper samt är hårt och styvt. Expanderad polystyren (EPS) används till exempel till värmeisolering. Materialet polystyren kan innehålla mjukgörare som ftalater och organiska fosfater eller fosfatestrar. Även antioxidationsmedel, stabilisatorer och bromerade flamskyddsmedel.

Läs mer om detta fascinerade material: PS-Plast

Akrylnitril-Butadien-Styren (ABS)

Akrylnitril-Butadien-Styren (ABS) är en termoplast som används främst i elektroniska och tekniska produkter. Exempel är vakuumformade kåpor, dataskärmar, tangentbord och skrivare. Typiskt för ABS är den är enkel att producera, forma samt går att variera så att den får flera olika egenskaper, till exempel att den ska vara slagtålig. Materialet ABS kan innehålla mjukgörare som till exempel ftalater. Det kan också innehålla bromerade flamskyddsmedel, färgämnen och antioxidanter.

Snabblänk till artikel: ABS-Plast

Polyetentereftalat (PET)

Polyetentereftalat (PET) är en av de absolut mest använda plasterna och förekommer i produkter som plastförpackningar, plast brätten och plastflaskor. Kännetecknande för PET är att det nästan inte väger någonting och att det är slagtåligt. PET används också i textilier och förpackningar. Material av PET kan innehålla färgämnen.

PET-flaskor och annan användning: PET-plast

Polymetylmetakrylat (PMMA)

Polymetylmetakrylat (PMMA), även kallat plexiglas, används ofta i till exempel broschyrställ, plexikuber, kontaktlinser samt material som måste tåla hög påfrestning såsom akvarierutor och hockeyrinkar. PMMA är slagtåligt, splittersäkert, vädertåligt och är väldigt likt glas. Material av PMMA kan innehålla färgämnen.

Läs mer: Plexiglas

Polyvinylklorid (PVC)

Polyvinylklorid (PVC) är den tredje mest använda plasten i världen efter polypropen och polyeten. PVC är i grunden en så kallad styv plast, alltså att den är hård. Styv PVC används mycket i vatten- och avloppsrör och hårda platsleksaker.

Mjukgjord PVC, alltså när man tillsatt mjukgörare i plasten, används till exempel i slangar, golv, höljen till elektriska kablar, tryck på kläder, i regnkläder, skor, väskor och bälten samt i mjuka plastleksaker och i sjukvårdsmaterial som stomi- och blodpåsar.

Läs mer om hur PVC plast kan göra skillnad i en cirkulär ekonomi

PVC är också den plast som användes i samt gav namnet till vinylskivor, plasten går också bra att svetsa mot ex kartong vid tillverkning av blisterförpackningar. Merparten av de mjukgörare som används i plastmaterial går till tillverkningen av mjuk PVC. Material av PVC kan innehålla färgämnen, mjukgörare, stabilisatorer och ibland flamskyddsmedel.

Polykarbonat (PC)

Polykarbonat används i produkter som till exempel vandalskydd, kåpor, glasögon och trafiklampor. Polykarbonat används också till skottsäkra fönster samt till visir, maskinskydd och flygplansfönster.

Framtiden för PC plast är ljus, här kan du läsa mer: PC-Plast

Typiskt för polykarbonat är att det är genomskinligt, är slag- och värmetåligt samt är elektriskt isolerande. Polykarbonat kan innehålla tillsatser som mjukgörare, bromerade flamskyddsmedel, färgämnen och antioxidanter.

Källa: kemi.se


Artiklar i denna serie:

Hur tillverkas plast?

Vad finns det för olika sorters plast?

Vad är plast gjort av?

Fördelar och nackdelar med plast


För att lära dig mer om plast och hålla dig uppdaterad på nyheter om produkter som vi tillverkar, anmäl dig till vårt nyhetsbrev. Här kommer vi också att meddela dig när nya artiklar släpps, så se till att registrera dig idag!

Back to Archive
Offertförfrågan
Vi levererar tyvärr inte till privatpersoner
Behandling av personuppgifter *
Ring upp mig
Vi levererar tyvärr inte till privatpersoner
Behandling av personuppgifter *
Kontaktformulär
Vi levererar tyvärr inte till privatpersoner
Behandling av personuppgifter *