Test
Tillbaka
Stäng
Tillbaka
Stäng

Allt om plast

Fördelar och nackdelar med plast

Det går inte undgå faktumet att det både finns fördelar och nackdelar med plast. De flesta är medvetna om att nedskräpning av plast har konsekvenser på miljön. Därför är det otroligt viktigt att, både som konsument och producent, förlänga livscykeln genom att återanvända plasten. 

Å andra sidan så går det heller inte undgå faktumet att användningen av plast faktiskt har bidragit till att minska energibehovet och utsläppen av växthusgaser.

Det beror på den största delen av råoljan går till transporter och uppvärmning. Idag går nämligen 45 % av all olja till transporter och 42 % till uppvärmning.

Det används mer plaster i fordon och produkter som fraktas, samt att det isolerar våra byggnader och andra produkter som kylskåp. Det är bland annat där den stora besparingen av olja och växthusgaser kan göras. Fyra procent av all olja används till att framställa världens plaster. Däremot så sparar användningen av plaster stora mängder olja.

fakta-om-plast-användning-av-raolja
Källa: ikem.se

Ösönerplast har som mål att till framtida hållbarhetsarbete fortsätta kartlägga vårt arbete samt fortsätta identifiera risker och möjligheter ur ett hållbarhetsperspektiv. Läs om hur Ösönerplast arbetar för Globala målen mot Agenda 2030 här.

Biobaserad plast har en unik fördel jämfört med traditionell plast: Den reducerar beroendet av fossila råvaror och minskar därmed utsläpp av koldioxid. Du kan även läsa mer om biobaserad plast här.


Artiklar i denna serie:

Hur tillverkas plast?

Vad finns det för olika sorters plast?

Vad är plast gjort av?

Fördelar och nackdelar med plast


För att lära dig mer om plast och hålla dig uppdaterad på nyheter om produkter som vi tillverkar, anmäl dig till vårt nyhetsbrev. Här kommer vi också att meddela dig när nya artiklar släpps, så se till att registrera dig idag!

Back to Archive
Offertförfrågan
Vi levererar tyvärr inte till privatpersoner
Behandling av personuppgifter *
Ring upp mig
Vi levererar tyvärr inte till privatpersoner
Behandling av personuppgifter *
Kontaktformulär
Vi levererar tyvärr inte till privatpersoner
Behandling av personuppgifter *